Jan van Strien

Spa II
press to zoom
Victoriaans
press to zoom
Nabeschouwing
press to zoom
Overpeinzing
press to zoom
Wij Hebben Wel Een Klik
press to zoom
Dagelijkse Gang
press to zoom
1/1

Jan: Geboren (1963) en getogen in het Brabantse dorp Raamsdonk. Vanuit zijn jeugd druk bezig in tuin en natuur. Dit gaf de basis voor kleuren en lijnen welke vloeiend in elkaar overgaan, of juist  een contrast vormen. In eerste instantie paste hij dit toe als tuinarchitect; later is bij Jan de beeldende kunst tot ontwikkeling gekomen.

In aanvang is hij gestart met bewerken van steen naar sculpturen. Later heeft hij daar het schilderen met acryl in mixed media aan toegevoegd. De laatste twee jaar heeft hij zich helemaal toegelegd op het maken van bronzen beelden.

Bronzen:

Zijn bronzen beelden ontstaan vanuit het innerlijke: een scheppingsdrang die er altijd is geweest. Zijn doorzettingsvermogen en koppig volhouden hebben zich ontwikkeld tot een eigen stijl van bronzen beelden met als hoofdthema ‘De mens en de sfeer waarin hij leeft en werkt’. Het zijn abstracte weergaven van mensen in hun doen en laten. De houding die deze abstracte beelden aannemen geven een bepaalde sfeer weer, zodat haast het karakter en humeur van de figuur af te lezen is.

Het was / boetseermodel is vervaardigd uit natuurlijke materialen als was, hout, stoffen en touw.

De opbouw van de bronzen hebben een groot raakvlak met zijn steen sculpturen, schilderijen en collages. De belijning en het gebruik van vierkante vlakken komen in alle disciplines terug. Naast deze lijn van abstracte mensfiguren heeft hij series in brons gegoten torso’s en naakten, vaak in een groep van 2 tot 5 personen.

 

Schilderijen:

De schilderijen mixed media of collages zijn in serie gemaakt met als hoofdthema ‘Landschappelijk abstract’. Deze schilderijen zijn alle in gemengde techniek met materialen als linnen stoffen, zand, cement, hout en keramiek. Zijn tweedimensionale doek wordt door het gebruik van deze materialen driedimensionaal. Kleur is de basis voor elk werk; verschillende materialen geven diepte en vlakken op het doek. Lijnen brengen deze twee samen tot een spannend geheel. Er wordt architectonisch met deze elementen omgesprongen. De vlakken hebben geen afgebakende symmetrie, maar verhouden zich tot elkaar binnen een verantwoord algoritme dat nooit uit zijn evenwicht valt. Daarom stralen deze werken zoveel rust uit.

 

Steen sculpturen:

Het ontdekken van de structuur van de steen en later de gepolijste vorm van elke steensoort is een ware en fijne ervaring.

Jan gebruikt voor zijn sculpturen steensoorten als arduin, serpentijn, albast, noir de massey, marmer, en aragonite. Complementair en zeer belangrijk is de sokkel van arduin die het sculptuur draagt.

Door de natuurlijke vorm van de steen te behouden en soms technische aspecten tot een minimum te beperken, krijgen zijn sculpturen, gezien door het oog van de beschouwer, een natuurlijke, tegelijkertijd evenwichtige en krachtige uitstraling.

Jan probeert de ziel, longen en spieren van de steen bloot te leggen, slechts uitgevoerd in abstracte vorm met een minimum aan toevoeging, maar waardoor de stenen wel tot leven komen. Het verwijderen of juist sparen van het materiaal bepaalt het eindresultaat. Beide handelingen zijn gelijkwaardig; het een sluit het ander niet uit. Het contrast tussen gepolijste en onbewerkte delen geven een natuurlijke spanning.

meer informatie: www.artijean.nl